Koulutuksen janoon

Lauantai 19.12.2020 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja

kirjoittaja_salla-maija_vainio.pngLiitto julkaisi juuri ensi vuoden koulutuskalenterin. Webinaarien määrä on noussut vuosi vuodelta, nyt suunnitelmissa on jo yli 60. Ensimmäiset lähikoulutukset Vaasaan on varovasti sijoitettu vasta huhti-toukokuulle.

Työllisyyden epävarmoina aikoina on hyvä parantaa asemiaan työmarkkinoilla. Monilla työnhaku on alkanut poikkeavan tilanteen vuoksi, mutta muidenkin kannattaa päivittää osaamistaan jo sen varalle, että CV:lle tulee käyttöä. Liiton työnhaun koulutuksissa saat välineitä osaamisesi esiin tuomiseen ja samalla saat uravalmentajien parhaat vinkit. Poikkeusajat voivat korostaa ihmisten ominaisuuksia, joten nyt on hyvä aika arvioida omia kykyjä ihan uusin eväin. Mitkä olivat tänä vuonna parhaat selviytymiskeinosi? Ehkä ne kannattaa listata omaan työhakemukseesi kuvaillessasi parhaita ominaisuuksiasi.

parhaat_ominaisuuteni.jpg

Koulutuksia selatessa kannattaa samalla voi vilkaista ammatillisen koulutuksen muita osioita. Itse olen käynyt niin lähi- kuin etäkoulutuksia liitolta vuosien varrella enkä varmasti yhtään turhaan. Mielenkiintoisia on ollut mm. eri työelämätaitojen ja projektityön koulutukset, Koulutus-sivulla olevista kategorioista kuvittelisi löytyvän jokaiselle insinöörille jotain mielenkiintoista.

koulutuksen_avainsanat.PNG

Olin itsekin ilmoittautunut LEAN-koulutukseen Vaasassa, kunnes se peruttiin Vaasan noustessa kerta heitolla Suomen koronapääkaupungiksi. Liitto perui kerralla kaikki lähikoulutukset loppuvuodelta, mutta samalla alkoi korvata niitä webinaareilla ja pääsin ensimmäisten joukossa pilottiin testaamaan Lean Six Sigma Yellow Belt -etäkoulutusta. Koulutus oli nähtävästi saanut hyvät palautteet, koska se löytyy nyt koulutuskalenterista. Lähiopetuksesta kaipaan ajatusten vaihtoa, mutta kyllä etunsa on, kun pystyy tekemään koulutuksen kokonaan kotisohvalla omaan tahtiinsa.

Jos etuja tarvitsee koulutuksista vielä luetella, niin tässä muutama:

- Auttaa tuntemaan itsensä työntekijänä, jotta osaa tarttua oikeanlaisiin haasteisiin

- Oppii työelämästä asioita, joihin ei normaaliarjessa törmää, mutta tietoista voi hyvinkin olla hyötyä

- Saa hyvin huokeaan hintaan ammatillisia koulutuksia, koska ne kuuluvat jäsenmaksuusi

Ja vihdoin ja viimein, koulutukset löytyvät täältä www.ilry.fi/koulutukset. Jos aikataulut eivät sovi omiin aikatauluihisi, voi liiton sivuilta katsoa myös webinaaritallenteita, sekä tietysti tarvittaessa ottaa yhteyttä uravalmentajiin.

Hyviä koulutuksia kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulutus, työnhaku, uravalmennus, insinööriliitto

Henkilöstöuutisia Insinööriliiton aluevastaavasta

Torstai 1.10.2020 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja

Insinööriliiton kenttäpäällikkö Timo Ruoko on jäänyt syyskuun lopussa eläkkeelle, hänet on korvannut alueasiamies Anne Granat-Jukakoski. Parivaljakko kävi yhdessä Vaasassa MeKI:n hallituksen kokouksessa.

Timolla ehti tulla Insinööriliitossa 24 työvuotta täyteen, hänen mielestään on ollut kiva tehdä vaasalaisten kanssa yhteistyötä. Anne puolestaan on aloittanut työt Insinööriliitossa jo huhtikuussa ja hänen toimistonsa sijaitsee Turussa. Hänellä on jo 12 vuotta työkokemusta eri liitoissa, aiempien töiden myös Vaasa on tullut tutuksi.

Merenkurkun insinöörit toivottavat Timpalle antoisia eläkevuosia ja Annelle lämpimästi tervetuloa uusiin tehtäviin.Ruokon_Timppa_ja_Anne_Granat.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alueasiamies

Take away and take care - etänä

Perjantai 3.4.2020 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja

kirjoittaja_salla-maija_vainio.pngMeillä on menossa maailmanlaajuinen kriisi. Ollaan paljon puhuttu siitä, kuinka yritysten arvot osoitetaan nyt todeksi. Osaltaan näinkin on, mutta kokonaisuudessaan ei voi sanoa että nyt eroteltaisiin jyvät akanoista. Moni yritys tulee menemään nurin, vaikka ne ei itse olisi tehnytkään mitään väärin. Se tietysti näkyy eniten palvelualoilla, mutta tilanne ei voi olla vaikuttamatta insinöörien työelämään, onhan jo todella monet firmat ilmoittaneet YT-menettelyjen aloituksesta.

Jokainen voi meistä osaltaan, tietysti henkilökohtaisen talouden rajoissa, osallistua rahan liikuttamiseen ja työpaikkojen pysymiseen. Onhan se kiva, että vielä poikkeusolojen jälkeenkin on se oma tuttu lounasravintola olemassa. Ruokaa saa nykyään tilattua helposti kotiin, mutta moni ravintola on kunnostautunut kuljettamaan ruokaa itse koteihin tai myy Take away -annoksia. Tietysti aina pitää muistaa se turvaväli ja käsihygienia. Joissakin paikoissa luvataan tuoda ostokset uloskin asiakkaan niin halutessa, mutta mitä olen muutaman annoksen mukaan hakenut, eipä siellä ravintolassa muita asiakkaita ole ollut.

Nyt kun on hankala mennä parturiin tai kampaajalle, hierojalle tai elokuviin, voi satsata lahjakortteihin, jotka auttavat yrityksiä pysymään pystyssä siihen asti, kunnes poikkeustila on ohi. Minusta on hienoa nähdä kuinka poiketen normaaleista suomalaisista tavoista, yritykset lähettävät markkinointipostia ja kauppaavat lahjakorttejaan. Niitäkin on jo nähty sosiaalisessa mediassa, jotka kiittävät lahjakortin ostaneita asiakkaita, että välttävät lomautukset tai konkurssin. Muiden palveluiden lisäksi tällaisia on näkynyt esimerkiksi ruuantuottajissa, jotka normaalisti ovat myyneet enimmäkseen ravintoloille, mutta nyt ovat saaneet myytyä elintarvikkeensa eteenpäin esimerkiksi suoramyynnissä REKOlla. On siis jo osoitettu, että taloudessa pienillä teoilla todella on merkitystä, niin avun pyytämisellä kuin auttamisella.

lahjakortit_S-M_vainio.jpg

Valoisana puolena tilanteessa joillekin insinöörialoille on sellaisten toimintojen siirtyminen tehtäväksi etänä, jotka perinteisesti ovat vaatineet henkilökohtaista tapaamista. Innovaatioille ja tuotekehitykselle on nyt valtava markkinarako. Esimerkiksi lääkärin vastaanottoja on hoidettu etänä, samoin monia sosiaalialan palveluita joissa asiakkaan sen hetkinen tilanne käydään läpi. Webinaareja on tarjolla enemmän kuin koskaan, joten nyt on mahdollista suorittaa esimerkiksi työturvallisuuskortti etänä tai muuten kasvattaa tietotaitoaan.

Etänä tehtäviä asioita on lisääntynyt uudella tavalla myös vapaa-aikaan ja nyt luodaan ihan uudenlaisia teknisillä alustoilla toimivia palveluita. Osa tietysti on hyvin vanhoja ideoita, mutta käyttömäärät ovat räjähdysmäisesti kasvaneet. Lapsille on esimerkiksi etänä tarjolla konsertteja, satuhetkiä ja jumppia.  Kuntosalit ja liikunnanohjaajat tarjoavat aikuisille etänä ohjattua liikuntaa. Myös töistä tutut palaverivälineet ovat käytössä kavereiden tapaamisissa, niiden sisällöistä on aika luovia versioita. On ollut esimerkiksi viininmaisteluita, joissa kaikki ovat ostaneet samat viinit ja yksi osallistuja on kertonut niistä. Odotan myös raporttia kuinka kaverini sopima peli-ilta tulee sujumaan.

Palveluina näissä olisi vielä kehitysvaraa, olen katsonut kotona eri ohjelmien testausta illanviettoa varten. Toimiiko esimerkiksi saman musiikin soittaminen kaikille ja pystyykö ohjelma olla korostamatta sen hetkistä puhujaa, varsinkin jos otetaan pari olutta ystävien kesken ja kaikki haluavat olla äänessä samaan aikaan. Aika näyttää jääkö tällaisten palveluiden tarve pysyväksi ja mihin niiden kehitys vie.

Itse teen nyt etätapaamiskutsun ystävilleni lauantain teehetkeen, kaikki saavat tällä kertaa kyllä valita omat herkkunsa. Toivottavasti jokainen tahollaan pystyy vaikeina ja rajoitettuinakin aikoina pitämään ihmissuhteitaan kunnossa. Joten vaikka kaikki nyt pitääkin tehdä etänä, pitäkää silti ystävät ja muut läheiset henkisesti lähellä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, etätapaamiset, talouskriisi, ihmissuhteet

Uutta oppia ja vanhan kertausta

Maanantai 3.2.2020 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja

kirjoittaja2.jpgUudet ja vanhat aktiivit kokoontuivat hallituskoulutuksessa.

Merenkurkun insinöörit ja Vaasan insinööriopiskelijat aloittivat tammikuussa yhteisen vuoden perinteisesti Insinööriliiton hallituskoulutuksella paikallisyhdistyksille. Yleisesti kokoontumisessa oli vähän jännitystä ilmassa, koska molemmissa hallituksissa myös uusia jäseniä jatkavien lisäksi.

Aluksi koulutuksessa käytiin lyhyesti läpi Insinööriliiton perustietoja ja päätehtäviä, jotka olivat osalle uutta tietoja ja muille hyvää kertausta. Koulutuksen vetäjän, kenttäpäällikkö Timo Ruokon pääsanoma oli, kuinka alueyhdistyksen hallitus edustaa yhdistystä sekä minkälaisia tehtäviä ja velvollisuuksia siitä syntyy.

Koulutuksessa käytiin läpi tarkkaan lakisääteisiä tehtäviä erityisesti mitä ei lain mukaan saa tehdä. Asialistalla oli myös erilaisia toiveita, mitä yhdistysten kannattaa tehdä, jotta toiminta on jäsenistölle varmasti tarkoituksen mukaista. Esimerkkinä oli opiskelijoiden ja valmistuneiden insinöörien välinen yhteistyö.

Koulutuksessa tutustuttiin myös hallituksen eri jäsenten rooleihin, jotta kaikki tuntevat tehtävänsä ja yhdistys voi toimia tarkoitetulla tavalla.

Elinkaaritiimi tukee

Ruoko kertoi liiton elinkaaritiimin toiminnasta. Tiimissä työskentelevät asiatuntijat ovat sekä järjestöjen että yksittäisten jäsenten apuna.

Kenttäpäällikkö korosti viestinnän toimivuutta eri tasoilla: hallitusten sisällä, oman jäsenistön kesken ja oman yhdistyksen muuhun verkoston, kuten paikallisen ammattikorkeakoulun johdon kanssa. Viestinnästä puhuttiin myös alueasiamiehen, liiton vastaavien ja alueyhdistysten välillä.

Hallituskoulutuksessa käytiin myös läpi, millaisiin asioihin voi saada apua liiton työntekijöiltä ja minkälaisia tietoja yhdistyksistä kentältä halutaan saada. Näihin kuuluvat esimerkiksi kaikki viralliset tiedot yhdistyksistä kuten hallituksen jäsenet, kokousten pöytäkirjat, yhdistysten kokouskutsut ja kokouksissa päätettävät asiat.

Ruoko kannusti ottamaan aina yhteyttä, jos vähänkään siltä tuntuu. Alueasiamiesten pitää tietää, mitä alueella tapahtuu; molemmin puolinen yhteydenpito on erityisen tärkeää.

Alkuperinen julkaisu Insinööri-lehdessä

Kuva: Paavali Aho

mekin_ja_vion_koulutus_2020.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallituskoulutus, aktiivit, lakisääteiset tehtävät

Juhlavuoden alkutunnelmia

Lauantai 2.3.2019 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja

kirjoittaja2.jpgVuosi 2019 on jo lähtenyt hyvin rivaskasti käyntiin ja MeKI:llä on tehty hyvin pitkälle suunnitelmia. Tietysti vuosi voi tuoda vielä monia asioita tullessaan ja toivottavasti meille kaikille löytyy vielä mukavia yllätyksiä. Tylsäksihän tämä kävisi jos kaikki olisi jo suunniteltu ja sovittu valmiiksi ja loppu vuosi olisi vain toteuttamista.

Tälle vuodelle on selkeänä teemana on Insinööriliiton 100-vuotisjuhlat, joihin on panostettu todella paljon, syystäkin. Liitto on jalkautunut pitämään pitkin vuotta erilaisia tapahtumia ja tempauksia mm. festareilla, perhetapahtumissa, kouluissa, museoilla ja brunsseilla. Hienoa saada myös kevyempää näkyvyyttä eri ikäisille suunnatuissa tapahtumissa, jos innostetaan esimerkiksi nuorisoa kiinnostumaan tekniikan aloista ja myös tulevaisuudessa pidettyä ammattikunnan taso korkeana. Liiton sivuilta löytyy tapahtumat, jos niihin haluaa Suomessa matkaillessaan osallistua https://www.ilry.fi/il100.

jonlooraaja.jpg

Vaasassa Insinööriliiton ständi nähtiin jo viime Taiteiden yössä torilla ja koska tapahtuman osallistumiseen oltiin tyytyväisiä, niin ollaan menossa tänäkin vuonna. Viime vuonna mukana oli viihdetaiteilija Janne Mustonen, joka viihdytti läsnäolijoita erilaisin taikatempuin ja loppuillasta jonglööraamalla mm. kolmella moottorisahalla. Taiteiden yöstä ylipäätään kannattaa olla vaasalaisten ylpeä, ulkopaikkakuntalaiset olivat hämmästyneet tunnelmasta ja ihmismäärästä, jonka ilta keräsi.

Vielä vähän tammikuussa Oulussa pidetyistä Järjestöjohdon neuvottelupäivistä, tuttavallisemmin JJNP:stä. Tapahtumassa puhuttiin mm. liiton uudesta visuaalisesta ilmeestä, strategiasta ja liiton ja jäsenjärjestöjen yhteistyöstä. Itselleni kuitenkin jäi päällimmäisenä mieleen liiton kehistystavoitteet, joilla voidaan helpottaa esimerkiksi paikallisyhdistysten tiedon jakoa jäsenille sekä mahdollistaa paikallisyhdistysten yhteisten tapahtumien järjestäminen ja jäsenten osallistuminen muiden paikallisyhdistysten tapahtumiin, kun järjestelmä olisi yhtenäinen. Tietysti paketista tulee aina suuri ja monta päätöstä on vielä tehtävänä, koska erilaisia jäsenjärjestöjä liitolla on vajaa 50 ja tarpeita monenlaisia.

Mutta odotetaan toiveekkaana käytännön asioiden helpottumista ja tarjoutuvia mahdollisuuksia. Liiton hoitamat järjestelmät myös korvaisivat välttämättömiä, mutta kirjavia palveluita jäsenjärjestöjen käytöstä, jolloin myös tiedon siirto yhdistysten toimijoilla siirtyy mandaattien siirtyessä seuraaville. Yhdistyksen aktiivipestin loputtua kukaan ei ole enää varsinaisessa vastuussa tiedonjakamisesta, joten keskitetty palvelu varmistaisi toiminnan jatkumisen sujuvasti ja uusien toimijoiden ei tarvitsisi keksiä pyörää uudestaan.

Näihin kuviin ja tunnelmiin! Nähdään MeKI:n tapahtumissa, joita on tarjolla runsaasti myös tänä vuonna

JJNP_2019_edustajat.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: IL 100, tapahtumat, Järjestöjohdon neuvottelupäivät, JJNP