Take away and take care - etänä

Perjantai 3.4.2020 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja


kirjoittaja_salla-maija_vainio.pngMeillä on menossa maailmanlaajuinen kriisi. Ollaan paljon puhuttu siitä, kuinka yritysten arvot osoitetaan nyt todeksi. Osaltaan näinkin on, mutta kokonaisuudessaan ei voi sanoa että nyt eroteltaisiin jyvät akanoista. Moni yritys tulee menemään nurin, vaikka ne ei itse olisi tehnytkään mitään väärin. Se tietysti näkyy eniten palvelualoilla, mutta tilanne ei voi olla vaikuttamatta insinöörien työelämään, onhan jo todella monet firmat ilmoittaneet YT-menettelyjen aloituksesta.

Jokainen voi meistä osaltaan, tietysti henkilökohtaisen talouden rajoissa, osallistua rahan liikuttamiseen ja työpaikkojen pysymiseen. Onhan se kiva, että vielä poikkeusolojen jälkeenkin on se oma tuttu lounasravintola olemassa. Ruokaa saa nykyään tilattua helposti kotiin, mutta moni ravintola on kunnostautunut kuljettamaan ruokaa itse koteihin tai myy Take away -annoksia. Tietysti aina pitää muistaa se turvaväli ja käsihygienia. Joissakin paikoissa luvataan tuoda ostokset uloskin asiakkaan niin halutessa, mutta mitä olen muutaman annoksen mukaan hakenut, eipä siellä ravintolassa muita asiakkaita ole ollut.

Nyt kun on hankala mennä parturiin tai kampaajalle, hierojalle tai elokuviin, voi satsata lahjakortteihin, jotka auttavat yrityksiä pysymään pystyssä siihen asti, kunnes poikkeustila on ohi. Minusta on hienoa nähdä kuinka poiketen normaaleista suomalaisista tavoista, yritykset lähettävät markkinointipostia ja kauppaavat lahjakorttejaan. Niitäkin on jo nähty sosiaalisessa mediassa, jotka kiittävät lahjakortin ostaneita asiakkaita, että välttävät lomautukset tai konkurssin. Muiden palveluiden lisäksi tällaisia on näkynyt esimerkiksi ruuantuottajissa, jotka normaalisti ovat myyneet enimmäkseen ravintoloille, mutta nyt ovat saaneet myytyä elintarvikkeensa eteenpäin esimerkiksi suoramyynnissä REKOlla. On siis jo osoitettu, että taloudessa pienillä teoilla todella on merkitystä, niin avun pyytämisellä kuin auttamisella.

lahjakortit_S-M_vainio.jpg

Valoisana puolena tilanteessa joillekin insinöörialoille on sellaisten toimintojen siirtyminen tehtäväksi etänä, jotka perinteisesti ovat vaatineet henkilökohtaista tapaamista. Innovaatioille ja tuotekehitykselle on nyt valtava markkinarako. Esimerkiksi lääkärin vastaanottoja on hoidettu etänä, samoin monia sosiaalialan palveluita joissa asiakkaan sen hetkinen tilanne käydään läpi. Webinaareja on tarjolla enemmän kuin koskaan, joten nyt on mahdollista suorittaa esimerkiksi työturvallisuuskortti etänä tai muuten kasvattaa tietotaitoaan.

Etänä tehtäviä asioita on lisääntynyt uudella tavalla myös vapaa-aikaan ja nyt luodaan ihan uudenlaisia teknisillä alustoilla toimivia palveluita. Osa tietysti on hyvin vanhoja ideoita, mutta käyttömäärät ovat räjähdysmäisesti kasvaneet. Lapsille on esimerkiksi etänä tarjolla konsertteja, satuhetkiä ja jumppia.  Kuntosalit ja liikunnanohjaajat tarjoavat aikuisille etänä ohjattua liikuntaa. Myös töistä tutut palaverivälineet ovat käytössä kavereiden tapaamisissa, niiden sisällöistä on aika luovia versioita. On ollut esimerkiksi viininmaisteluita, joissa kaikki ovat ostaneet samat viinit ja yksi osallistuja on kertonut niistä. Odotan myös raporttia kuinka kaverini sopima peli-ilta tulee sujumaan.

Palveluina näissä olisi vielä kehitysvaraa, olen katsonut kotona eri ohjelmien testausta illanviettoa varten. Toimiiko esimerkiksi saman musiikin soittaminen kaikille ja pystyykö ohjelma olla korostamatta sen hetkistä puhujaa, varsinkin jos otetaan pari olutta ystävien kesken ja kaikki haluavat olla äänessä samaan aikaan. Aika näyttää jääkö tällaisten palveluiden tarve pysyväksi ja mihin niiden kehitys vie.

Itse teen nyt etätapaamiskutsun ystävilleni lauantain teehetkeen, kaikki saavat tällä kertaa kyllä valita omat herkkunsa. Toivottavasti jokainen tahollaan pystyy vaikeina ja rajoitettuinakin aikoina pitämään ihmissuhteitaan kunnossa. Joten vaikka kaikki nyt pitääkin tehdä etänä, pitäkää silti ystävät ja muut läheiset henkisesti lähellä.

Avainsanat: korona, etätapaamiset, talouskriisi, ihmissuhteet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini