Koulutuksen janoon

Lauantai 19.12.2020 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja

kirjoittaja_salla-maija_vainio.pngLiitto julkaisi juuri ensi vuoden koulutuskalenterin. Webinaarien määrä on noussut vuosi vuodelta, nyt suunnitelmissa on jo yli 60. Ensimmäiset lähikoulutukset Vaasaan on varovasti sijoitettu vasta huhti-toukokuulle.

Työllisyyden epävarmoina aikoina on hyvä parantaa asemiaan työmarkkinoilla. Monilla työnhaku on alkanut poikkeavan tilanteen vuoksi, mutta muidenkin kannattaa päivittää osaamistaan jo sen varalle, että CV:lle tulee käyttöä. Liiton työnhaun koulutuksissa saat välineitä osaamisesi esiin tuomiseen ja samalla saat uravalmentajien parhaat vinkit. Poikkeusajat voivat korostaa ihmisten ominaisuuksia, joten nyt on hyvä aika arvioida omia kykyjä ihan uusin eväin. Mitkä olivat tänä vuonna parhaat selviytymiskeinosi? Ehkä ne kannattaa listata omaan työhakemukseesi kuvaillessasi parhaita ominaisuuksiasi.

parhaat_ominaisuuteni.jpg

Koulutuksia selatessa kannattaa samalla voi vilkaista ammatillisen koulutuksen muita osioita. Itse olen käynyt niin lähi- kuin etäkoulutuksia liitolta vuosien varrella enkä varmasti yhtään turhaan. Mielenkiintoisia on ollut mm. eri työelämätaitojen ja projektityön koulutukset, Koulutus-sivulla olevista kategorioista kuvittelisi löytyvän jokaiselle insinöörille jotain mielenkiintoista.

koulutuksen_avainsanat.PNG

Olin itsekin ilmoittautunut LEAN-koulutukseen Vaasassa, kunnes se peruttiin Vaasan noustessa kerta heitolla Suomen koronapääkaupungiksi. Liitto perui kerralla kaikki lähikoulutukset loppuvuodelta, mutta samalla alkoi korvata niitä webinaareilla ja pääsin ensimmäisten joukossa pilottiin testaamaan Lean Six Sigma Yellow Belt -etäkoulutusta. Koulutus oli nähtävästi saanut hyvät palautteet, koska se löytyy nyt koulutuskalenterista. Lähiopetuksesta kaipaan ajatusten vaihtoa, mutta kyllä etunsa on, kun pystyy tekemään koulutuksen kokonaan kotisohvalla omaan tahtiinsa.

Jos etuja tarvitsee koulutuksista vielä luetella, niin tässä muutama:

- Auttaa tuntemaan itsensä työntekijänä, jotta osaa tarttua oikeanlaisiin haasteisiin

- Oppii työelämästä asioita, joihin ei normaaliarjessa törmää, mutta tietoista voi hyvinkin olla hyötyä

- Saa hyvin huokeaan hintaan ammatillisia koulutuksia, koska ne kuuluvat jäsenmaksuusi

Ja vihdoin ja viimein, koulutukset löytyvät täältä www.ilry.fi/koulutukset. Jos aikataulut eivät sovi omiin aikatauluihisi, voi liiton sivuilta katsoa myös webinaaritallenteita, sekä tietysti tarvittaessa ottaa yhteyttä uravalmentajiin.

Hyviä koulutuksia kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulutus, työnhaku, uravalmennus, insinööriliitto

Uutta oppia ja vanhan kertausta

Maanantai 3.2.2020 - Salla-Maija Vainio, varapuheenjohtaja

kirjoittaja2.jpgUudet ja vanhat aktiivit kokoontuivat hallituskoulutuksessa.

Merenkurkun insinöörit ja Vaasan insinööriopiskelijat aloittivat tammikuussa yhteisen vuoden perinteisesti Insinööriliiton hallituskoulutuksella paikallisyhdistyksille. Yleisesti kokoontumisessa oli vähän jännitystä ilmassa, koska molemmissa hallituksissa myös uusia jäseniä jatkavien lisäksi.

Aluksi koulutuksessa käytiin lyhyesti läpi Insinööriliiton perustietoja ja päätehtäviä, jotka olivat osalle uutta tietoja ja muille hyvää kertausta. Koulutuksen vetäjän, kenttäpäällikkö Timo Ruokon pääsanoma oli, kuinka alueyhdistyksen hallitus edustaa yhdistystä sekä minkälaisia tehtäviä ja velvollisuuksia siitä syntyy.

Koulutuksessa käytiin läpi tarkkaan lakisääteisiä tehtäviä erityisesti mitä ei lain mukaan saa tehdä. Asialistalla oli myös erilaisia toiveita, mitä yhdistysten kannattaa tehdä, jotta toiminta on jäsenistölle varmasti tarkoituksen mukaista. Esimerkkinä oli opiskelijoiden ja valmistuneiden insinöörien välinen yhteistyö.

Koulutuksessa tutustuttiin myös hallituksen eri jäsenten rooleihin, jotta kaikki tuntevat tehtävänsä ja yhdistys voi toimia tarkoitetulla tavalla.

Elinkaaritiimi tukee

Ruoko kertoi liiton elinkaaritiimin toiminnasta. Tiimissä työskentelevät asiatuntijat ovat sekä järjestöjen että yksittäisten jäsenten apuna.

Kenttäpäällikkö korosti viestinnän toimivuutta eri tasoilla: hallitusten sisällä, oman jäsenistön kesken ja oman yhdistyksen muuhun verkoston, kuten paikallisen ammattikorkeakoulun johdon kanssa. Viestinnästä puhuttiin myös alueasiamiehen, liiton vastaavien ja alueyhdistysten välillä.

Hallituskoulutuksessa käytiin myös läpi, millaisiin asioihin voi saada apua liiton työntekijöiltä ja minkälaisia tietoja yhdistyksistä kentältä halutaan saada. Näihin kuuluvat esimerkiksi kaikki viralliset tiedot yhdistyksistä kuten hallituksen jäsenet, kokousten pöytäkirjat, yhdistysten kokouskutsut ja kokouksissa päätettävät asiat.

Ruoko kannusti ottamaan aina yhteyttä, jos vähänkään siltä tuntuu. Alueasiamiesten pitää tietää, mitä alueella tapahtuu; molemmin puolinen yhteydenpito on erityisen tärkeää.

Alkuperinen julkaisu Insinööri-lehdessä

Kuva: Paavali Aho

mekin_ja_vion_koulutus_2020.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallituskoulutus, aktiivit, lakisääteiset tehtävät